Чи писав гетьман Іван Мазепа листи Мотрі Кочубеївні? - Дзюба, О.М. (Український історичний журнал, 2009)
На підставі аналізу документів слідчої справи з приводу доносу ґенерального судді В.Л.Кочубея на гетьмана І.С.Мазепу та порівняння їх з іншими джерелами ставиться під сумнів автентичність відомих у літературі інтимних послань Івана Мазепи до Мотрі Кочубеївни.