Етнічні процеси в автохтонному середовищі на етапі ранньомодерної та модерної історії України - Моця, О.П. (Український історичний журнал, 2010)
У статті розглядається останній етап еволюції сучасної самоназви автохтонного населення півдня Східної Європи – українців – починаючи із часів написання козацьких літописів Самовидця, Грабянки, Величка й закінчуючи напрацюваннями М.Грушевського, який виняткову роль у даному процесі відводив Т.Шевченку.