«Заблудла» та «вірна» паства очима православних місіонерів Півдня України початку ХХ ст. (за матеріалами «Екатеринославских епархиальных ведомостей») - Савченко, С.В. (Український історичний журнал, 2010)
Стаття присвячена проблемі сприйняття православними місіонерами селян – православних та штундистів, що були головним об’єктом церковної місії. Від образу селянства у свідомості місіонерів безпосередньо залежав рівень комунікації між церквою й народом, що відображалося в успіху їх зусиль. Також порушується питання антицерковних стереотипів у сучасній українській історіографії.