Моделювання динаміки процесів біологічного самоочищення вод з урахуванням їх послідовно-одночасної взаємодії у водних системах - Мокін, В.Б. (Гидробиологический журнал, 2012)
Стаття присвячена моделюванню динаміки біологічного очищення водних систем. Охарактеризовано авторську модель динаміки показників якості води, побудовану на основі упорядкування груп гідробіологічних і фізико-хімічних самоочисних процесів з урахуванням їх послідовного та одночасного характеру взаємодії. Проведено узагальнення моделі з урахуванням положень, запропонованих В. І. Лавриком під час побудови аналогічної моделі для біологічного очищення стічних вод у реакторі. Це дозволить адекватно описувати більшу кількість процесів, які відбуваються у водних системах після надходження до них забруднених стічних вод.