Стереотипи магічного мислення в контексті українських, російських та білоруських замовлянь (кінець XVIII – початок XX ст.) - Романова, О. (Інститут історії України НАН України, 2008)
У науковій літературі, присвяченій проблемам магії, як правило, вся увага зосереджується на питаннях виникнення, розвитку і побутування цих вірувань. Тому замовляння, як одне з найяскравіший джерел з зазначеної теми і невід’ємну складову магічної практики, традиційно теж розглядають з подібних позицій, піддаючи зовнішній критиці для з’ясування внутрішньої суті магії.