Роман виховання та історична проза В. Скотта - Чечуй, Е. (Русская литература. Исследования, 2010)
У статті йдеться про історичну обумовленість літературного процесу, поняття історії для В.Скотта, традиції роману виховання, його жанроутворюючі ознаки, визначається основна ідея твору «Уеверлі, або Шістдесят років тому» В.Скотта.