Особливості динаміки атомів у нанорозмірній поверхневій області стопів на основі феромагнетних 3d-металів - Васильєв, М.О. (Успехи физики металлов, 2016)
Дану оглядову роботу присвячено 70-річчю Інституту металофізики ім. Г. В. Курдюмова Національної академії наук України (1945–2015 рр.). В огляді містяться результати досліджень динамічних характеристик поверхні феромагнетних монокристалічних стопів систем Fe–Ni і Cо–Nі відділу атомної структури і динаміки поверхні. Інтерес до вивчення динамічних властивостей поверхні металів і стопів обумовлено тим, що пояснення багатьох фізичних, хемічних і механічних властивостей поверхні матеріялів та їх макроскопічної поведінки прямо чи посередньо пов’язується з розгляданням коливального руху поверхневих атомів. Розроблена нова метода комплексної неруйнівної пошарової аналізи з моношаровим розділенням дозволяє вивчати атомову структуру й фізико-хемічні властивості поверхні, такі як елементний склад і динамічні характеристики (Дебайову температуру, середньоквадратичне зміщення атомів, коефіцієнт термічного розширення та силових констант). Встановлено зміну сил міжатомової взаємодії, що відбувається за фазових перетворень у поверхневих шарах феромагнетних стопів. Магнетне впорядкування спричинює значні зміни, як гармонічної, так і ангармонічної компоненти сил міжатомової взаємодії. У свою чергу це приводить до змін коефіцієнта термічного розширення у межах феромагнетної температури Кюрі, а також появи внеску у величини динамічних характеристик, визначених гармонічною складовою. Очевидно, що для поверхні подібні зміни відрізняться від об’ємних, внаслідок специфіки розподілу сил міжатомової взаємодії у поверхневих шарах.