Українофільська діяльність М. Костомарова у дзеркалі його епістолярію (середина 1850-х – початок 1860-х рр.) - Гончар, О.Т. (Український історичний журнал, 2010)
У центрі уваги автора статті – М.Костомаров у соціокультурному середовищі Російської імперії середини 1850-х – початку 1860-х рр. Крізь призму епістолярної спадщини відомого історика висвітлюється сприйняття інтелектуальною елітою його наукової та громадської діяльності на тлі «українського питання».