До проблеми скасування кріпосного права в 1861 р. - Реєнт, О.П. (Український історичний журнал, 2011)
Статтю присвячено розгляду проблеми скасування кріпосного права крізь призму сучасного переосмислення. Розкривається процес визрівання об’єктивних умов цього кроку, уточнюється, у чиїх інтересах відбувалися процеси та які наслідки вони мали як для України, так і Російської імперії загалом.