Артилерія козацької держави: створення, розвиток, внутрішня організація (1648–1781 рр.) - Сокирко, О.Г. (Український історичний журнал, 2012)
Висвітлюється інституційне становлення й розвиток козацької артилерії у середині XVII – наприкінці XVIII ст. На основі неопублікованих джерел реконструйовано модель функціонування гарматного відомства, його структуру, організацію, управління, з’ясовано обов’язки урядників та обслуги, допоміжних служб.