Сучасна історіографія проблеми селянського господарства України пореформеного періоду - Бондар, В. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Проаналізовано стан розробки в сучасній українській історіографії проблем розвитку і еволюції селянського господарства пореформеної доби. Оцінюється внесок науковців у висвітлення таких його сюжетів, як інтеграція у нові ринкові умови, фермерський уклад господарювання, рівень капіталізму, рентабельність, бюджет, кредитування тощо. Звертається увага на методики досліджень, новітні підходи, основні дискусійні положення.