Використання інтелектуальної власності як основа ефективної інноваційної діяльності та підвищення конкурентного потенціалу підприємств - Зайцев, В.Є. (Вісник економічної науки України, 2016)
У статті показано значення інтелектуальної власності в досягненні підприємствами конкурентних переваг на світових ринках в сучасних умовах. Наведені підходи до поняття інтелектуальна власність, розглянуті об’єкти права інтелектуальної власності, а також законодавче регулювання цих понять в Україні. Проаналізовані позитивні наслідки використання ОПІВ та негативні ефекти як результат порушення цього права. Висвітлені шляхи комерціалізації інтелектуальної власності на основі вивчення світового досвіду. Проведений аналіз дозволив сформулювати напрямки можливих перетворень в Україні, спрямованих на підвищення наукового, інтелектуального, а відповідно і економічного потенціалу держави.