Маловідомі сторінки з історії української енциклопедистики: спроба відродження проекту «УРЕ» у 1944–1947 рр. - Демиденко, Т. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті висвітлено один із важливих етапів відновлення діяльності Головної редакції Української радянської енциклопедії. Період 1944 – 1947 рр., представлений значним архівним матеріалом, який свідчить про масштабність гуманітарного проекту на державному рівні. Досліджено етапи організації, створення, формування наукового академічного колективу, роль попередніх енциклопедій як важливих передумов для втілення універсального видання УРЕ історичної, науково-кульутрної ваги Радянської України.