Політика Гетьманщини стосовно Запорозької Січі (1658–1667 рр.) - Селівоненко, А. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті аналізується політичне протистояння між Гетьманщиною і Запорозькою Січчю по завершенні Національно-визвольної війни, зумовлене невідповідністю функціональних засад їх управлінських структур та гетьманськими амбіціями. Перехід запорожців в опозицію був використаний сусідніми держави у боротьбі проти Гетьманщини.