Залежність величини критичної температури при випробуваннях на ударну в’язкість від параметрів мікроструктури мартенситних маловуглецевих сталей - Котречко, С.О.; Мєшков, Ю.Я.; Тельович, Р.В.; Грищенко, В.М. (Металлофизика и новейшие технологии, 2014)
Наведено результати досліджень впливу мікроструктури маловуглецевих сталей після гартування та відпуску на температуру 100%-крихкої складової зразків Шарпі. На основі даних випробувань гладких зразків на одновісний розтяг і зразків Шарпі на динамічний вигин одержано значення ефективного перенапруження металу у фронті концентратора за критичної температури. Вказано інтервал розмірів мартенситних пакетів, де температура Шарпі контролюється розміром карбідних частинок. Сформульовано вимоги до розміру карбідних частинок, при яких зростання міцности сталі не супроводжується підвищенням температури 100%-крихкої складової.