Формування металевої електропровідності у плівках вакуумних конденсатів металів - Бігун, Р.І.; Бучковська, М.Д.; Гаврилюх, В.М.; Кравченко, О.Є.; Стасюк, З.В.; Леонов, Д.С. (Металлофизика и новейшие технологии, 2014)
Проаналізовано результати дослідження електронних явищ перенесення заряду в ультратонких плівках міді, золота, нікелю та паладію, нанесених методом замороженої конденсації на поверхні скла та сурфактантних підшарів ґерманію субатомної товщини. Підтверджено можливість керування лінійними розмірами кристалітів у площині, паралельній підложжю, за допомогою зміни масової товщини сурфактантних підшарів. Показано, що в електрично суцільних плівках міді та золота з товщиною, більшою за 5—6 нм, і в електрично суцільних плівках нікелю та паладію з товщинами від 4—5 нм зберігається електронна структура, аналогічна електронній структурі масивних металів.