Геополітичні інтереси як найголовніша похідна розвитку євроатлантичного інтеграційного процесу України - Лозовицький, О. (Інститут історії України НАН України, 2009)
Формування власної геополітики спирається на виважене розуміння змін характеру геополітичних інтересів з перетворенням геополітичної картини світу: відбувається укрупнення суб’єктів політичного процесу, яке актуалізує необхідність розгляду трансформації значення геополітичних інтересів у ході глобалізації, розгляд регіоналізації як чиннику глобального процесу для виходу на вирішення найголовнішого питання – усвідомлення докорінних інтересів української держави, що повинно стати важливим фактором у розвитку процесу євроатлантичної інтеграції України.