Дифузійне фазоутворення в нанорозмірних шаруватих плівкових композиціях Pt(15 нм)/Fe(15 нм) і (Pt(7,5 нм)/Fe(7,5 нм))₂ на підкладках SiO₂(100 нм)/Si(001) - Макогон, Ю.Н.; Павлова, О.П.; Сидоренко, С.І.; Вербицька, Т.І.; Владимирський, І.А.; Фігурна, О.В.; Круглов, І.О. (Металлофизика и новейшие технологии, 2014)
Методами фізичного матеріялознавства (рентґеноструктурною фазовою аналізою, атомно-силовою і магнетно-силовою мікроскопіями, Резерфордовим зворотнім розсіянням, методою міряння магнетних властивостей за допомогою SQUID-магнетометра, резистометрії) досліджено вплив додаткових меж поділу у нанорозмірній шаруватій плівці Pt/Fe на підложжі SiO₂(100нм)/Si(001), при збереженні початкової товщини плівки (30 нм), на процеси дифузійного фазоутворення – перехід хімічно невпорядкованої магнетом’якої фази А1(FePt) у хімічно впорядковану магнетотверду фазу L1₀(FePt) при відпалі у вакуумі.