Микола Андрусяк як історик й організатор науки - Чебан, М. (Інститут історії України НАН України, 2009)
У статті простежено життєвий шлях історика, члена Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові, директора Інституту історії України у Києві (1941–1942) Миколи Андрусяка (1902–1985). Показано його наукові зацікавлення проблемами козаччини, Української церкви, москвофільства, Визвольних змагань першої чверті ХХ ст., краєзнавства та історіографії.