Синтез, структура, оптичні та фотокаталітичні властивості радіяційно-стійких потрійних TiO₂/ZrO₂/SiO₂-золь–ґель-плівок та порошків - Вітюк, Н.В.; Смірнова, Н.П.; Єременко, Г.М.; Буско, Т.О.; Дмитренко, О.П.; Куліш, М.П. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2015)
Золь–ґель-методою синтезовано потрійні плівки TiO₂/ZrO₂/SiO₂ та відповідні порошки. Методами РФА та Раманової спектроскопії визначено кристалізацію одночасно двох фаз: анатазу та шріланкіту. З використанням оптичної спектроскопії розраховано значення енергії ширини забороненої зони потрійних плівок і порошків. Методами ЕПР та еліпсометрії досліджено дефектну структуру TiO₂/ZrO₂/SiO₂-систем і вплив на неї високоенергетичного опромінення. Показано, що плівки TiO₂/ZrO₂/SiO₂ і відповідні порошки залишаються активними після високоенергетичного опромінення в процесі фотовідновлення йонів Cr(VI).