Вплив підшарів ґерманію на структуру плівок золота нанометрової товщини - Бігун, Р.І.; Стасюк, З.В.; Строганов, О.В.; Гаврилюх, В.М.; Леонов, Д.С. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2015)
Досліджено особливості впливу режиму конденсації та стану поверхні аморфного підложжя на умови зародження та росту плівок золота. Плівки золота одержували шляхом конденсації пари термічно випаруваного металу на скляні та вуглецеві підложжя за температури зрідженого азоту (‘quench condensed’); безпосередньо перед нанесенням плівки металу на підложжя осаджували підшари ґерманію. Всі дослідження проводили в умовах надвисокого вакууму (ρ~10⁻⁷ Па). Виявлено, що підшари ґерманію різної масової товщини радикально змінюють умови зародження плівки золота та ступінь заповнености поверхні підложжя металом. Показано, що за допомогою сумісного використання методик ‘quench condensed’ та попередньо нанесених на підложжя поверхневоактивних підшарів ґерманію різної товщини можна керувати середніми лінійними розмірами кристалітів у плівках золота.