Особливості процесів дегазації викопного вугілля після насичення газами при високому тиску - Погорілий, А.M.; Невдача, В.В.; Куц, В.O.; Лежненко, І.В.; Гурін, В.Г.; Молчанов, О.М.; Пічка, Т.В. (Наносистеми, наноматеріали, нанотехнології, 2015)
Проведено вивчення процесів насичення газами та дегазації зразків викопного вугілля Донецького басейну різних ступенів вуглефікації. Насичення зразків викопного вугілля проводилося на універсальній установці високого газового тиску, яка уможливлювала одночасно проводити насичення газом у чотирьох камерах. В якості модельних газів у роботі було використано арґон, азот та діоксид вуглецю. Розміри частинок вугілля були 2–5 мм. Насичення зразків вугілля газом проводилося за кімнатної температури протягом 3–14 діб при тиску у 2000 атм. Показано, що вихід газу із зразків вугілля може бути описаний двома механізмами — фільтраційним і дифузійним. Характерний час виходу газу для дифузійного механізму відрізняється у кілька разів порівняно з фільтраційним.