Комплексний моніторинг, оцінка та прогнозування динаміки стану морського середовища та ресурсної бази Азово-Чорноморського басейну в умовах зростаючого антропогенного навантаження та кліматичних змін (за матеріалами наукової доповіді на засіданні Президії НАН України 7 липня 2016 р.) - Гожик, П.Ф. (Вісник НАН України, 2016)
У доповіді підбито підсумки виконання у 2013—2015 рр. цільової комплексної програми фундаментальних досліджень НАН України «Комплексний моніторинг, оцінка та прогнозування динаміки стану морського середовища та ресурсної бази Азово-Чорноморського басейну в умовах зростаючого антропогенного навантаження та кліматичних змін». У рамках цієї програми зроблено значний внесок у пізнання глибинної будови Азовського і Чорного морів, виявлення закономірностей розподілу корисних копалин та удосконалення методів їх прогнозу, пошуку і раціонального освоєння.