Исследование процесса десорбции метана и воды из вмещающих пород угольных пластов - Василенко, Т.А.; Кириллов, А.К.; Шажко, Я.В. (Физико-технические проблемы горного производства, 2007)
Аналізуються кінетичні криві вимірювання маси волого- та метанонасичених зразків пісковику та глинистого сланцю, що отримані при трьох температурах. Приведені характерні параметри кривих, які визначають швидкість десорбції та значення енергії активації.