«Жонатий ксьондз»: справа з одруженням Станіслава Оріховського-Роксолана 1551 р. - Вирський, Д.С. (Український історичний журнал, 2014)
Розглядається найрезонансніший епізод у житті С.Оріховського-Роксолана – справа зі шлюбом цього католицького священика в 1551 р. Реконструйовано події за 1541–1552 рр., коли захоплений ідеями Реформації він вступив у конфлікт із церквою. Причому завдяки таланту полеміста та за підтримки впливових шанувальників Роксоланові вдалося змусити офіційну владу визнати (бодай тимчасово) законність його дій.