Образ «іншого» в українській мемуарній прозі ХVІІІ ст. - Дзюба, О.М. (Український історичний журнал, 2014)
На основі аналізу щоденників М.Ханенка та Я.Марковича досліджується уявлення й інформація авторів про населення Північного Кавказу та Каспійського узбережжя, життя якого вони спостерігали під час завойовницьких походів російської армії 1722, 1725–1727 рр. У щоденниках містяться також розповіді очевидців про інші народи й держави.