Соціальні та політичні наслідки для України польського Січневого повстання 1863 р. - Шандра, В.С. (Український історичний журнал, 2014)
З’ясовуються конкретні заходи верховної влади Російської імперії, до яких вона вдалася після придушення Січневого повстання 1863 р. та які було спрямовано на подолання польської присутності в Україні, найперше у землеволодінні. Визначаються їх наслідки у соціально-економічній, політичній, націєтворчій та культурно-освітній площинах.