Стратегічні засади формування системи навчання й розвитку персоналу компанії - Пан, Л.В.; Романченко, Н.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
В статті розкривається підхід до формування бюджету розвитку й навчання персоналу, що ґрунтується на стратегічних засадах діяльності компанії, оптимізації витрат на навчання шляхом визначення цільових категорій персоналу й використанні багатофункціональності системи навчання з метою забезпечення не лише розвитку кваліфікаційних компетенцій, а й формування сприятливого середовища для реалізації інтелектуального й емоційного потенціалу співробітників.