«Во Іудеї во дні они…»: Біблійна та священна історія у творчості Тараса Шевченка за історіософським дискурсом - Яременко, В.І. (Український історичний журнал, 2014)
З історіософських позицій уперше цілісно аналізується відбиття у творчій спадщині Т.Шевченка біблійної та священної історії, те, як вона корелюється зі світською. Значно розширюється коментар до відповідних Шевченкових творів та конкретизуються особливості поетової історіософії, яка нині виступає предметом гострих дискусій.