Неравномерности в распределении метана в угольных пластах - Алексеев, А.Д.; Фельдман, Э.П. (Физико-технические проблемы горного производства, 2008)
Обчислено термодинамічний потенціал Гіббса вугільного пласта, який розглядається як твердотільний каркас разом з газом метаном. У явному вигляді знайдена залежність пружної енергії пласта від тиску газа, пружних модулів та пористості вугілля. Мінімізація потенціала Гіббса по відношенню до перерозподілу газа дала можливість встановити ділянки пласта, де відбувається підвищення тиску газа, а також оцінити відносну зміну тиску на у цих ділянках при збільшенні нагрузки на пласт. Одержані результати можуть бути основою прогнозу локалізації викидонебезпечних ділянок пласта.