Із забуття у вічність - Корольова, Л.Й. (Культура народов Причерноморья, 2001)
Талановитий кримськотатарський суспільно-політичний діяч кінця ХІХ – початку ХХ століття Ісмаїл Муфтій-заде був гідним сином свого народу, хотів бачити його вільним і щасливим. Все життя цієї муд- рої, всебічно розвиненої людини було наповнено високим і благородним почуттям любові до рідної землі, до свого народу. Муфтій-заде – це одна з тих світлих постатей кримськотатарського народу, на якій відпочиває погляд історика, і образ якої назавжди залишиться у народній пам’яті. Це людина широкого розуму, яка добре ро- зуміла основні проблеми політичного, економічного, релігійного, освітянського та станового життя своєї епохи, своєї країни, всіх мешканців Кримського півострова.