Німці в культурно-освітньому просторі Наддніпрянської України (друга половина ХІХ – початок ХХ ст.) - Іваненко, О.А. (Український історичний журнал, 2014)
На основі архівних матеріалів висвітлюється участь німецької імміґрації в освітньому та громадсько-культурному житті України другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Особливу увагу приділено діяльності німецьких навчальних закладів і громадських організацій.