Адсорбційні властивості пористих вуглецевих матеріалів, отриманих методом хімічної активації - Будзуляк, І.М.; Ващинський, В.М.; Рачій, Б.І. (Физическая инженерия поверхности, 2015)
Методами скануючої електронної мікроскопії та диференціального термічного аналізу досліджено структуру пористого вуглецю, отриманого карбонізацією рослинної сировини, та вплив на дану структуру хімічної та термічної активації. Показано, що вуглецевий матеріал, карбонізований при 500 °C та активований гідроксидом калію володіє високорозвиненою питомою поверхнею, тобто при збільшенні концентрації КОН відбуваються інтенсивні зміни поверхневої структури. Отриманий вуглець забезпечує адсорбційну активність по метиленовому голубому 250–300 мг/г.