Звичайна схема «русскої» історії й справа раціонального укладу історії східного слов’янства (вступна стаття О.В.Яся) - Грушевський, М.С. (Український історичний журнал, 2014)
У знаковій статті М.Грушевського подається деконструкція централістично-генеалогічної («звичайної») схеми представлення російської минувшини, а також пропонується концептуалізація минулого східного слов’янства як репрезентації окремих національних історій – української, російської, білоруської.