В.Щербицький та ідеологія: до питання щодо причин «маланчуківщини» - Якубець, О.А. (Український історичний журнал, 2014)
Розглядається ідеологічний аспект діяльності В.Щербицького на посаді першого секретаря ЦК Компартії України в 1970-х рр., досліджуються причинно-наслідкові зв’язки певних епізодів історії УРСР указаного періоду та мотивація дій їх учасників. Розкривається ставлення першого секретаря ЦК КПУ до мовного та національного питань. Аналізуються роль і місце В.Щербицького у виникненні такого явища, як «маланчуківщина».