Східна Європа XVI–XVIII ст. на карті османського історика Мегмеда Різи - Галенко, О.І. (Український історичний журнал, 2014)
Кольорову карту, що зберігається у Військовому архіві Швеції, у середині XVIII ст. створив османський муфтій Мегмед Різа для своєї хроніки Кримського ханства, відомої під назвою «Сім планет у вістях про татарських володарів». Вона мала проілюструвати експансію Московського князівства у Східній Європі та якийсь переможний напад кримців. При роботі над мапою було використано вже застарілі на той час досягнення європейської картографії, також вона містить неточності, зокрема контамінації різних подій. Попри це, карта дає цінну ориґінальну інформацію стосовно набігів кримських татар, як-от маршрути, знання про місцевість, орієнтування у просторі, організація работоргівлі тощо.