С уважением и почтением к учителю и исследователю - Фесенко, Г.В. (Вестник зоологии, 2012)
Про життєвий шлях одного з найвідоміших вітчизняних орнітологів можемо тепер довідатись з книжки «Природознавець Микола Гавриленко: епоха та пам’ять» (Полтава, 2009), що надрукована в Історико-бібліографічній серії «Постаті аграрної та біологічної науки Полтавщини: факти, документи, бібліографія».