Модель прямоточного гідродинамічного випромінювача з кільцевим соплом і східчастою перешкодою - Дудзінський, Ю.М.; Сухарьков, О.В.; Манічева, Н.В. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2004)
Розглянуто модель осесиметричного гiдродинамiчного випромiнювача, утвореного пружним зануреним струменем-оболонкою. Обчислено основну частоту акустичного сигналу як функцiю властивостей робочої рiдини, геометричних і гiдродинамiчних параметрiв струменя. Проведено спiвставлення теоретичних i експериментальних результатiв. Запропоновано критерiй вiдповiдностi наведеної моделi реальним випромiнювачам даного типу.