О.Ю.Карпенко та радянська історіографія ЗУНР - Пендзей, І.В. (Український історичний журнал, 2015)
З’ясовуються основні відмінності між поглядами історика О.Ю.Карпенка, висловлюваними ним у своїх працях, і тиражованими офіційною радянською історіографією 1950–1960-х рр. кліше, пов’язаними з трактуванням характеру революційного руху на Східній Галичині в листопаді 1918 р. та створенням Західноукраїнської Народної Республіки.