Українська та словенська національні ідеї у ХХ ст.: порівняльний аналіз - Мальшина, К.В.; Сінкевич, Є.Г.; Перовшек, Ю. (Український історичний журнал, 2015)
Порівнюються процеси державо- й націєтворення в Україні та Словенії в контексті розвитку національної ідеї. Зазначається про спільність історичних процесів на українських і словенських землях у кордонах Австро-Угорської імперії, а також про хронологічну та змістову подібність шляху країн до самостійності. Звернуто увагу на фактори формування словенської національної ідеї в умовах панування ідеології юґославізму.