Улюбленець Долі (до 100-річчя від дня народження академіка НАН України, Героя України П.Т.Тронька) - Смолій, В.А.; Реєнт, О.П. (Український історичний журнал, 2015)
Поданий нижче короткий нарис найважливіших, поворотних моментів долі академіка П.Т.Тронька як людини та науковця присвячено висвітленню його багатогранної ролі в історії. Відродження репресованого в 1930-х рр. історичного краєзнавства, унікальні за своїми масштабами краєзнавчі та пам’яткознавчі видавничі проекти, створення музеїв народної архітектури просто неба – усім цим завдячуємо його невтомній натурі. Окрему увагу приділено огляду діяльності улюбленого дітища академіка П.Т.Тронька, продовжувача його починань – Національній спілці краєзнавців України.