Історіографічна дискусія 1823 р.: рецензія О.Мартоса та лист Д.Бантиша-Каменського до видавця журналу «Сын Отечества» (вступна стаття О.В.Яся) (Український історичний журнал, 2015)
У рецензії О.Мартоса на перше видання «Истории Малой России» Д.Бантиша-Каменського та листі-відповіді автора репрезентовано одну з перших академічних дискусій в українській історіографії початку ХІХ ст. щодо засад і перспектив написання історії України. Представлено відмінні концептуальні пропозиції Д.Бантиша-Каменського й О.Мартоса, котрі відображали різноманітні інтелектуальні та світоглядні реакції на конфлікт традиційного й модерного у світлі пізньопросвітницького раціоналізму.