Самозванство в Україні XVII–XVIII ст. - Бовгиря, А.М. (Український історичний журнал, 2015)
Розглядається самозванство як соціально-політичне явище на українських теренах у XVII–XVIII ст. Відзначено декілька його етапів – від діяльності «лжемонархів» на початку цього періоду, які серед запорозького козацтва та в Гетьманщині шукали військову й політичну підтримку, до поодиноких проявів присвоєння популярних у той час монарших імен «царевича Олексія», «Петра ІІІ» й побутового самозванства XVIII ст., яке об’єднувало численні випадки необережних висловлювань і поведінки, що трактувалися владою як серйозні політичні злочини.