Витрати підприємств на формування і розвиток людського капіталу на різних стадіях його життєвого циклу - Іваненко, Л.В. (Стратегія і механізми регулювання промислового розвитку, 2015)
На основі вивчення моделі життєвого циклу людського капіталу, виділення стадій формування, розвитку, зрілості та спаду визначено джерела і напрямки інвестицій у людський капітал. Встановлено, що у продуктивному періоді людського капіталу, який охоплює стадію розвитку і зрілості, пріоритетними для підприємств є витрати на реалізацію програм додаткової освіти, підвищення досягнутого рівня знань, навичок, компетенції, а також забезпечення мобільності персоналу. Здатність людського капіталу в продуктивному періоді життєвого циклу до накопичення через набуття досвіду, підвищення досягнутого рівня знань, навичок, компетенції і до зменшення під впливом внутрішніх і зовнішніх факторів визначає ступінь залучення підприємств до фінансування витрат на формування і розвиток людського капіталу.