Час, простір та текст у контексті розвитку англійської мови та процесів глобалізації - Рубашова, Л.М. (Центр наукових досліджень та викладання іноземних мов НАН України, 2008)
На різних етапах розвитку лінгвістичних досліджень питання взаємозв’язку логіки та лінгвістики отримували різні рівні наголосу та уваги. Процеси глобалізації наразі представляють логіко-лінгвістичні категорії в новому та яскравому світлі. Категорії часу та простору є універсальними категоріями та базовими для сучасних лінгвістичних теорій. Категоріями часу та простору оперують в контексті прагматики, лінгвістики тексту, історії англійської мови, теорії та практики перекладу.