Загальнолінгвістичний потенціал проблеми міжмовних паралелей - Чайка, Л.В. (Центр наукових досліджень та викладання іноземних мов НАН України, 2008)
У статті розглядається питання всебічного аналізу міжмовних паралелей як проблеми загальної лінгвістики у контексті робіт В.В.Акуленка, пропонується класифікація чинників виникнення межмовних паралелей, їх залежність від процесів дивергентного та конвергентного розвитку мов, аналізується типологія міжмовних паралелей, обговорюється питання подолання негативного ефекту міжмовних паралелей у мовленні.