Основні причини та фактори смертності населення Чернігова (за матеріалами метричних книг ХІХ – початку ХХ ст.) - Бойченко, С. (Сiверянський лiтопис, 2016)
У статті досліджуються основні причини та фактори смертності населення Чернігова впродовж ХІХ – початку ХХ ст. Аналізується термінологія найпоширеніших смертельних хвороб та фактів утрати життєвих сил. Визначаються основні показники смертності та їхній вплив на демографічну ситуацію у місті.