До питання про формування адміністративно-територіальних центрів Смоленської землі ХІІ - ХІІІ ст. на Посожжі - Метельський, А. (Сiверянський лiтопис, 2016)
Головні висновки статті є наступними: формування адміністративно-територіальних центрів Смоленської волості на кривицьких землях Посожжя почалося в ХІ ст. Воно було пов’язано з її внутрішнім розвитком. Після захоплення Смоленськом у результаті походів Ростислава Мстиславича 1127 р. і 1142 р. у Чернігівського князівства північних земель радимичів, на основі колишніх чернігівських адміністративних центрів формується мережа адміністративних центрів на Посожжі, у становленні яких значну роль зіграла цілеспрямована діяльність смоленського князівського двору. На Посожських землях Смоленського князівства залишається нелокалізованим згадуваний у літописі населений пункт Зарой.