Роль ліпідного обміну у ядрах клітин м'язів прісноводних риб у процесах адаптації до йонів цинку та кадмію - Сеник, Ю.І. (Гидробиологический журнал, 2014)
Досліджено зміни вмісту ліпідів у ядрах клітин білих м’язів коропа (Cyprinus carpio L.) та щуки (Esox lucius L.) за дії йонів Zn²⁺ та Cd²⁺. Встановлено, що дія обох металів викликає зміни вмісту неполярних ліпідів, окремих фракцій фосфоліпідів та їх співвідношення. Показано, що ці реакції спрямовані на мобілізацію пулу відповідних ліпідів з метою структурної модуляції ліпідного бішару для протидії прямому та опосередкованому впливу йонів металів.