Особливості протеїназної активності у травному тракті рапани (Rapana venosa) з північно-західної частини Чорного моря - Топтіков, В.А.; Тоцький, В.М.; Алексєєва, Т.Г.; Ковтун, О.О. (Гидробиологический журнал, 2014)
Досліджували протеїназну активність в різних залозистих структурах травної системи рапани. Показано, що максимальна питома (на одиницю сирої маси тканини) протеолітична активність та найбільша різноманітність молекулярних форм ферменту представлені у слинних залозах, найменша активність — у гепатопанкреасі та Лейбленівській залозі. За допомогою специфічних інгібіторів встановлено, що протеолітична активність слинних залоз обумовлена головним чином металопротеїназами.